Flash och spelutveckling

Flash fungerar som ett tillägg i webbläsaren och den kan används för att göra webbaserade videospel. Adobe Flash är ett program som används för att skapa animationer, spel och Rich Internet Applications (RIA). Flash använder ett lättläst språk som heter ActionScript. Detta språk ger en god kontroll över objekten på skärmen.

Det finns ett brett utbud med spelgenrer att utveckla spel för när du använder Flash, bland annat, action, äventyr, casino, pussel och rollspel. Med hjälp av Flash så är det möjligt att skapa interaktiva spel http://www.hurmansprängerbanken.se som går att spela på olika webbläsare och plattformer. Spelen går att spela på mobila enheter såväl som stationära datorer, dock så är Flash inte alltid optimal för mobila applikationer. Idag så finns den tekniker som passar bättre och som är både säkrare och snabbare, speciellt för mobila enheter. Tekniken kan ibland vara inbäddad i sociala nätverk som Facebook och Flash-spel distribuera på iOS-enheter via Apples App Store.

Vilka möjligheter har man när man väljer Flash?

Spelindustrin har förändrats kraftigt de senaste årtiondena och med flera lika speltekniker att välja mellan så är det viktigt att följa med i utvecklingen så att det mest fördelaktiga alternativet väljs. Flash-teknik har använts för att skapa online dataspel. Ett tag så hittades Flash Player överallt. För att skapa spel med hög prestanda så krävdes kraftfulla tekniska lösningar och språk som C ++, Java och Shockwave 3D användes. Flash-tekniken gjorde det lättare att skapa och distribuera rika internetapplikationer.

Adobe kommer att sluta uppdatera Flash i slutet av 2020. Men det tar tid för tekniker att bli ersatta, exempelvis så finns fortfarande Java-apple i en del mindre applikationer. HTML5 tekniken har visat sig vara bättre för animering och utveckling av spel. Idag så kan den användas för att skapa professionella spel som tidigare krävde Flash. Även om användandet av Flash kommer att minska så kommer det finnas kvar i flera år. Flash och HTML5 används ofta för att skapa medelstora spel för mobil och webb. Större och tunga spel skapas däremot med Java, C ++ och andra allmänna OOP-programmeringsspråk (Objektorienterad programmering).

Gratis kurser och material

Innan du börjar med att koda så är det viktigt att du skapar dig en uppfattning om vad spelet ska göra.Målgruppen för Flash-designer är besökare som är nya på Flash run-time.

Det finns gratis nybörjarkurser för Adobe Flash, exempelvis UDemy. Deras nybörjarkurs handlar om att läras sig att använda mjukvaran för interaktive animationsprojekt och även för att strömma en högkvalitativ video. Att introducera interaktivitet och häftig grafik och animeringar är endast ett litet steg från att bygga spel med hjälp av Flash.

Hos Adobe finner man också videotutorial och utbildningsmaterial. Deras material är indelat i fem steg – grunderna i Flash-, grafik och symboler, tidslinje animering, interaktiva knappar, och digital video.