Utvecklingsmetoder och verktyg

Adobe Flash är en multimediaprogramvaruplattform som används för att skapa animeringar, rika internetapplikationer (RIA) och webbläsare för videospel. Stationära såväl som mobila applikationer och mobilspel kan skapa med Flash. Flash gör det möjligt att streama ljud och video. Med hjälp av Adobe Flash så går det att kan använda mus, tangentbord, mikrofon och även kamera, vilket gör det möjligt att skapa animeringar, videospel och applikationer.

Användaren av slutprodukten kan se innehållet via Flash Player för webbläsare. Air används för mobila appar och stationära dator medan Scaleform används för videospel. Adobe Flash Player fungerar för Microsoft Windows, MacOS och Linux. Flash var tidigare en dominerande plattform för multimediainnehåll på nätet, men HTML5 är ett säkrare alternativ. Flash kommer inte uppdateras efter 2020 vilket bland annat har lett till lanseringen av Animate CC.

Skapa videospel

Adobe Flash använder programmeringsspråket ActionScript vilket gör det möjligt att skapa interaktiva animeringar, videospel och webbapplikationer. Med hjälp av Adobe Air så går det skapa avancerade skrivbords- och mobilapplikationer med Flash.

Adobe Animate authoring program används främst för att designa grafik och animering. Detta program stöder också ljud, video och skript skriva med ActionScrip. Adobe LiveMotion kan användas för att göra interaktivt animationsinnehåll som kan exporteras till en rad olika format, exempelvis SWF. Utvecklingsverktyget Adobe Flash Builder används för att snabbt skapa plattformsövergripande RIA-program (Rich Internet Applications) och innehåll. Programmen skapas med hjälp av den öppna källkoden i Flex. Stöd för smart kodning, felsökning och visuell design. Kommer också utrustat med kraftfulla testningsverktyg som gör att utvecklingsprocessen går snabbare samtidigt som det resulterar i applikationer med högre prestanda. När Flash Builder 4 kom ut på marknaden 2010 så var en del av den bakomliggande tanken att underlätta samarbete mellan programmerare och designer genom att ha en bättre integration med designverktyg i Creative Suite.

Animate CC

I Animate CC tidigare Flash Professional CC så kan du skapa animeringar och specialeffekter på många olika sätt. Vektoranimeringar för spel och appar kan skapas. Rörlig grafik och effekter kan göras med hjälp av After Effects CC. Det gör smidigt att växla mellan Adobe-program så som Photoshop CC och Illustrator CC.

Animate CC är anpassat till HTML5, vilket gör att slutprodukten som utvecklas kan användas på handhållna enheter som mobiler och läsplattor. Adobe Flash har inte fungerat optimalt på mobila enheter men nu så kan Flash utvecklare använda sina erfarenheter och gå vidare till HTML5. Animate CC kommer att fortsätta att störa Flash SWF och AIR format. Animeringar i nästan alla format kan skapas, inklusive SVG.

Animeringar kan göras i realtid. Character Animator använder rörelser och uttryck som du gör via webbkamera och mikrofon.  Avancerade vektoranimeringar som kan anpassas för banners, spel och tecknande serier kan skapas genom att importera karaktärer eller rörlig grafik från After Effects.