Om Adobe AIR

Adobe Air en körningsmiljö som gör det möjligt att kombinera olika programmeringsspråk för att utveckla och distribuera Rich Internet applikationer (RIA) för datorer såväl som mobila enheter.

Adobe Air är ett software som andra applikationer behöver använda för att fungera, det översätter språket i ett program till ett maskinspråk som den central processenheten (CPU) kan förstå. Adobe Air krävs för vissa program så som Flickr, Photoshop plugins och nedladdare av videoprogram.  RIA är en term som introducerades av Adobe och den refererar till webapplikationer som ger användaren en engagerande erfarenhet.

Air-program för stationära datorer kan skapas genom att använda HTML, JavaScript, och Ajax (HTML-baserat). Adobe Flash, Flex technologies och ActionScript kan kombineras och användas på olika enheter så som stationära datorer, surfplattor, netbooks, smartphones och tv-enheter. När du använder Air så kan du således arbeta i miljöer som du känner till och det går bra att använda bekanta verktyg och tillvägagångssätt som du är bekant med.

Skapa en applikationsinstallation

Adobe Air utvecklas av Adobe Systems och målet är att bygga desktop men även mobila applikationer som programmeras för att använda Adobe Animate, ActionScript och Apache Flex. Verktyg som Adobe Dreamweaver, Flash Builder, Flash Catalyst, Flash Professional eller textredigerare kan användas för att bygga applikationer. Att endast behöva skapa en applikationsinstallation som fungerar över flera operativsystem är en positiv fördel med Adobe Air och något som lockar till sig stort intresse.

Adobe AIR inkorporerar tekniker som från början utvecklades i Flash Player. AIR kan användas på Windows, Mac OS, Android, iOS and BlackBerry Tablet OS.

Adobe Air är gratis att använda

Det kostar inget att använda Air men det är inte alltid den allra bästa lösningen. Om du vill utveckla dina applikationer med HTML, jQuery Mobile, och CSS så rekommenderar många Adobe FlashBuilder, vilket inte är gratis att använda.

Det går att bygga widgets och en rad andra applikationer med hjälp av AIR. Det saknas en dock en widget manager i AIR men det går ändå att bygga widgets. En viktig skillnad mellan Adobes Flash-teknik och Air är att Air inte är beroende av en webbläsare, utan alla Air-applikationer som man skapar fungerar på alla enheter som kan hantera Air. Adobe Air fungerar också på Mac-datorer med OSX; Windows och Linux-datorer. Apple Ios tillhör de system som Air fungerar på.

Ingen testning av olika webbläsare krävs

Air-program används på samma sätt som vanliga datorprogram och körningsmiljön installeras en gång på användaren enhet eller dator. Air-programmen installeras och körs som vanliga datorprogram.

En konsekvent plattform med ramverk för att installera program på flera operativsystem gör att det inte behövs någon testning av olika webbläsare. En runtime-modul används och den ger en visning av den förväntade användningen på alla de operativsystem som hanterar Air. Program kan skapas snabbt och smidigt med hjälp av Adobe Air. Ingen komplicerad programkodning krävs.