Kritik av Flash

Flash har länge varit en ledande plattform för videospel och multimedia på webb. Flash fungerar som ett tillägg i webbläsaren och detta har inburit problem eftersom alla webbläsare inte har kunnat visat innehållet som kräver Flash. Brister i koden har gjort att Flash har utsatts för flera attacker. Hackers har vid upprepade tillfällen använt bristerna i säkerhete för att komma åt att infektera datorer.

Adobe har beslutat att sluta stöda webbläsartillägget Flash i slutet av 2020. Användare av Flash behöver börja överföra sitt innehåll till andra webbformat.

Briser i datorsäkerhet

Flash har haft upprepade problem med datorsäkerheten och en tidig version av utpressningsvirus spreds med hjälp av Flash. Tidigare i år så utnyttjade två Nordkoreanska hackare en av bristerna i sina Flash-spelare med att spionera på personer. Adobe Flash kom snabbt ut med ett säkerhetsskyddprogram för två buggar i sin Flash. Men givetvis så är det många som blir oroade över bristerna i säkerheten.

Apple har varit en av de mest kritiska mot Flash och bland annat Steve Jobs skrev offentliga brev där han öppet kritiserade Flash. Han var orolig över dels prestanda men även tillförligheten och säkerheten. Flash plug-in stöddes aldrig av Apples iOS-mobila enheter.

Klicka för att aktivera Flash

Chrome är idag den mest populära webbläsaren och webbsidor använder numera ofta open-web-tekniker som HTML5 vilka är både snabbare och mer energieffektiva jämfört med Flash Den allra senaste version av Chrome har utrustats med en säkerhetsboja som innebära att varje gång som du besöker en webbplats som kräver Flash så måste du klicka för att aktivera Adobe Flash Player-knappen och sedan klick på Tillåt-knappen för att innehållet ska aktiveras och spelas upp för dig. Det verkar klart att Chrome inte är så förtjust i att deras användare har Flash. Dock så används Flash i Chrome för att streaming av underhållning bland annat när du flyger.

Google har tillbringat flera år med att försöka göra säkra Flash men eftersom Adobe har gått ut med att de inte kommer att uppdatera Flash efter 2020 så satsar de istället på att introducera och promota andra lösningar.

Nya tekniker

De stora bristerna i datorsäkerhet har inneburit att flera webbutvecklare har valt att lämna Flash och istället arbeta med andra programlösningar. Flash fyllde ett syfte när det först introducerades på marknaden men tekniken har inte hängt med i den mobila revolutionen. Nya tekniker som är säkrare att använda jämfört med Flash har utvecklats.

Rivalen HTML5-tekniken har under de senaste åren börjat erbjuda flera funktioner som erbjuds av Flash.  Andra teknologier, såsom HTML5 är nu tillräckligt utvecklade för att utgöra ett lönsamt alternativ till Flash. En fördel med HTML5 är att multimediainnehållet kan göras tillgängligt på webbsidor utan att användaren behöver installera och uppdatera en speciell plug-in.